SUOMEN SUKUTUTKIMUSSEURA GENEALOGISKA SAMFUNDET I FINLAND HELSINKI.
HUMALISTONKATU 17. HELSINGFORS .HUMMELGATAN 17.

Helsinki 24.2.1946.
Johtaja Eevert Kilpiä, Helsinki, Fredrikinkatu 63 A.

No.266, Kilpiä.
Viitaten käyntiinne luonamme 12.2.46 kunnioittavasti ilmoitan Seuran Sukututkimustoimiston johtajana, että toimisto on 10 päivän ajan on suorittanut tutkimuksia Taipalsaaren Kilpiänsaaresta lähteneen Kilpiä-suvun haaroista.

Tutkimusaineksesta ja tähänastisista tuloksista saanen ilmoittaa seuraavaa:

Taipalsaari kuului siihen osaan Kyminkartanon lääniä, joka Pikkuvihan jälkeen 1743 luovutettiin Venäjälle.
Pitäjä palautui n.k. Vanhan Suomen osana takaisin Suomeen 1809. Siltä ajalta, jolloin pitäjä oli muusta Suomesta erotettuna, ei henkikirjoista ole täydellistä sarjaa. Viimeinen henkikirja 1700-luvulta on vuodelta 1782, jonka jälkeen sarjassa on ammottava aukko vuoteen 1820. Kirkonkirjojen n.k. historiakirjat (vihittyjen. kastettujen ja kuolleiden kirjat), joita säilytetään jäljennettyinä täkäläisessä Valtionarkistossa, alkavat v. 1747 ja päättyvät n. vuoteen 1840. Näitä molempia sarjoja toimisto on toistaiseksi käyttänyt tutkimuksen suorittamiseksi. Sitäpaitsi on henkikirjoja tarkastettu taaksepäin ajassa Isoon vihaan saakka.

Vuoden 1723 henkikirjassa mainitaan Kilpiänsaaressa isäntänä Yrjänä Martinpoika vaimoineen. Hänellä on tällöin vävynä Eskil Laurinpoika, joka 1725 mainitaan isäntänä. Tämä Eskil, jonka tuloa Kilpiänsaareen ei ainakaan toistaiseksi ole voitu selvittää, tuntuu olevan Kilpiälä-Kilpiäin-Kilpiä-nimisten jälkeläisten esi-isä. Merkinnät henkikirjoissa jatkuvat seuraavanlaisina:
  1725 Eskil Laurinpoika ja vaimo (nimeltä mainitsematon),
  1726 Eskil Laurinpoika ja vaimo,
  1730 Eskil Laurinpoika ja vaimo,
  1731 Eskil Laurinpoika ja vaimo. Poika Johan
  1732 Johan ja vaimo ja äiti,
  1735 Johan Eskelinpojka ja vaimo,
  1739 Johan Eskilnpoika ja vaimoo Veli Eskel Eskelinpoika ja vaimo.
  1743 Johan Eskelinpoika, veli Eskel ja vaimo.

 Eskil Laurinpojan suku näyttää täten haarautuvan kahteen haaraan: Johan Eskelinpojan ja Eskel Eskelinpojan haaroihin. Näiden haarojen jälkeläistöstä on käytettävissä olleen arkistoaineksen nojalla koetettu tehdä mahdollisimman tarkat taulukot. Tällöin on seurattu vain miespuolisia linjoja, koska suvun naiset avioliittoon joutuneina ovat muunnimisiä.

Eskil Eskelinpojan linja näyttää varsin selvältä, jota vastoin Johan Eskelinpojan linjasta ei joka kohdassa saa yhtä varmaa kuvaa. Tuntuukin siltä, ettei tätä voitaisi tyydyttävästi selvittää ilman että Taipalsaaren arkistoa itse paikan päällä tarkastetaan.

 ... jatkuu kuuden sivun verran  Eskil Eskelinpojan jälkeläistauluilla

Viimeinen sivu:

Paitsi näissä taulukoissa mainittuja Kilpiälä-Kilpiäin-Kilpiä-nimisiä on Kilpiänsaaressa vielä joitakin muita tämännimisiä perheitä. Niin on esim.  Pietari  Pietarinpojan  perhe. Tämä oli syntyjään Rautia-niminen ja vihittiin Birgitta Tuomaantr. Kilpiäisen kanssa. Jälkeläiset käyttivät Kilpiäin-nimeä, vaikka itse asiassa olivat Rautiaisia. Samoin Helena Tuomaantr. Kilpiäisen mies esiintyy Kilpiälä-nimisenä, vaikka on Kirvesniemi, lapset samoin. Molemmat tässä esitetyt miehet olivat siis Kilpiäisten vävyjä. Jäivät todennäköisesti Tuomaan taloon ja ottivat siitä nimensä.

Tutkimuksesta pyydän saada veloittaa 2,200 mk työstä ja toimistokuluista
...
....
Kunnioittavasti
Arne Ekman