Juuristani

Teetimme ”pikkuserkkuni” Riston kanssa suunnilleen samaan aikaan DNA-testin. Meillä pitäisi olla yhteinen isoisän isä Mikko Juhonpoika Kilpiä eli myös Y-kromosomin osoittama haploryhmä pitäisi olla sama. Mutta kuinkas kävikään Riston haploryhmä oli I ja minun R. Missä mättää?

Pari viikkoa saamani testituloksen jälkeen sain viestin, jossa minut toivotettiin tervetulleeksi leeviläiseen ja samalla juutalaiseen haploryhmään. Minulla oli siis juutalaiset juuret. Mutta mistä olin saanut ne? Ei muuta kuin mietintämyssy päähän.

Koko lapsuuteni ajan kuolemaansa saakka vuonna 1962 meillä asui mies, joka meille lapsille oli Antti. Hän oli ollut suvun kanssa tekemisissä jo Paarmalan kylässä ennen isovanhempieni muuttoa vuonna 1910 Lappeen Tirilään. Ilmeisesti hän muutti suvun mukana ja toimi talossa renkinä. Lapset olivat pieniä ja tilanhoidossa työvoimaa tarvittiin. Virallisesti hän oli henkikirjoilla Lemin Hakulilassa vielä isän syntymävuonna 1915.

Koska avioliiton ulkopuolinen lapsi oli tuohon aikaan suuri häpeä, isäni merkittiin Kilpiän suvun kirjoihin. Isän kantakortissakin on hänen isänsä nimeksi merkitty Robert. Antin isyydestä vaiettiin, kaikki lähipiiriläiset ja kyläläiset sen tiesivät. Jopa Paarmalan kylässä, vaikka muutosta oli jo isän syntymäaikoihin kulunut jo viisi vuotta, asia tiedettiin. Ainoastaan me Isä-Einon lapset olimme asiasta tietämättömiä, koska kotona asiasta vaiettiin visusti.

Mistä juutalaiset juuret?

Kuten historiasta muistamme roomalaiset tuhosivat täysin Palestiinassa olleen juutalaisen valtion 300- luvulla jKr. Juutalaiset lähtivät maanpakoon, kuka minnekin. Osa lähti Babyloniaan, jossa juutalaiset olivat olleet jo Nebukadnessarin aikoina n. 800 vuotta aikaisemmin. Sittemmin Muhammed näki näkynsä ja juutalaiset joutuivat jälleen väistymään nyt islamismin tieltä. He siirtyivät pohjoiseen. Osa oli siirtynyt myös Turkkiin. N. v. 600 turkkilainen heimo valtasi Mustanmeren ja Kapisanmeren välisen alueen. Syntyi Kasaria-niminen juutalaisvaltio, jonka juutalaiset olivat lähinnä Simeonin sukukuntaa, mutta varmaan joukossa oli muitakin juutalaisia. Suurimmillaan Kasaria oli n. 1000 vuotta sitten. Valtion kukisti aikoinaan Kiovan Venäjä, jonka hallitsijat olivat Rurikin sukulaisia. Kukistumisen jälkeen kasaarit hajosivat ympäri Venäjää ja heitä oli mm. Unkarissa, Valko-Venäjällä ja Liettuassa.

Juutalaiset saivat elää Venäjällä varsin rauhassa Aleksanteri III:n valtakaudelle saakka. Hänen aikanaan järjestetyissä pogromeissa, heitä alettiin vainota. Kuitenkin Venäjän vallankumouksen jälkeen ensimmäisessä politbyroossa lähes puolet sen jäsenistä oli juutalaisia. Tunnetuin heistä oli Lev Trotski. Hänelle tuli kiistaa Isä aurinkoisen kanssa siitä, kuinka Venäjää tuli johtaa. Kiista päättyi Stalinin voittoon ja Trotski joutui maanpakoon vuonna 1929. Stalin surmautti hänet Meksikossa vuonna 1940. Mielenkiintoinen kysymys Tervon tapaan, ”entä jos” Trotski olisi saanut vallan.

Kun viikingit tekivät aikanaan Venäjän jokia pitkin etelään, niin voi kuvitella, että kauppiaina juutalaiset tekivät samoja jokia pitkin retkiä pohjoiseen samalla heidän asutuksensa laajetessa. Joka tapauksessa meitä juutalaisjuurisia täällä Itä-Suomessa on n. 10 % väestöstä.

Leeviläisyyttäni koskevan viestin lähetti minulle Meir Halevi Gover Tel Avivista. Viesti alkaa ”Dear Seppo Halevi in Finland”. Viestin aihe ” Seppo Kilpiä welcome to the Levite Haplogroup”. Meir kertoo, että sukunimeni olisi Halevi ja että olemme kahden mutaation päässä toisistamme. Olettamukseni on, että koska halevi-sana jää kielessämme hieman avonaiseksi ja heikoksi, täällä on tilalle otettu paljon jämäkämpi versio eli Hakuli, joka on isoisäni sukunimi. Hakulit ovat vaikuttaneet Lemillä jo pitkään ja saaneet sinne jopa oman kylänkin Hakulila.

Minun haploryhmäni R-198 on syntynyt Volgan mutkan tienoilla. Lähes kerran viikossa tulee sähköpostissa tieto uudesta matchistä eli maailmanlaajuisesti testejä tehdään runsaasti. Suomalaisten teettämät testit ovat varsin harvinaisia. Reilun puolen vuoden aikana olen saanut yhden suomalaisen serkun. Lisäksi kaverilla sukututkimusyhdistyksessä on sama haploryhmä.

Seppo Kilpiä

Mitä tulisi tehdä?

Olisi kiva tietää, mikä on suvun miesten varsinainen haploryhmä. Yleensä suomalaiset ovat ryhmää N (yli 60 %). ” Serkku” Risto edustaa ryhmää I jota Itä-Suomessa esiintyy lähes 20 %. Olisi kiva tietää onko suvun enemmistön haploryhmä I, vai onko harhahyppyjä tapahtunut muidenkin kohdalla kuin minun. Tämä onnistuu, kun DNA-testejä suvun jäsenet teettäisivät lisää.

Yhteyteni Kilpiä-sukuun

Vaikka yhteys Kilpiä sukuun katkesi isoisäni kohdalla se kuitenkin säilyi isoäitini Iida Maria Kilpiän os. Nikkinen kautta. Naisiin voi aina luottaa. (Vai voiko?)

Iida Marian äiti oli Anna Juhontytär Märkälä syntynyt Taipalsaaren Märkälän kylässä. Hänen vanhempansa olivat Juho Heikinpoika Märkälä ja Maria Antintytär Laukniemi. Maria Antintytär oli syntynyt Taipalsaaren Laukniemessä 5.5.1820 ja hänen vanhempansa olivat Antti Paulinpoika Laukniemi ja Anna Taavetintytär Rikkonen. Anna Taavetintytär Rikkonen oli syntynyt Taipalsaaren Haikkaanlahdella 10.8.1796 ja hänen vanhempansa olivat Taavetti Laurinpoika Rikkonen ja Maria Eskelintytär Kilpiäin s.27.11.1774 Kilpiänsaaressa. Vanhemmat Eskel Eskelinpoika Kilpiäin ja Anna Iitiä.