Ulla Vilppulan kertomaa:
 
Miten Kilpiä-suvun sukuseura sai alkunsa

Viime sodan aikana Helsinkiin oli muuttanut mm Eevert Kilpiä perheineen Viipurista.
Perhe oli menettänyt kotinsa kahteen kertaan pommituksissa.

Sodan jälkeen koko maassa oli kaikesta puutetta, asunnoista, ruoasta ym. Kansanhuoltoministeriö säännösteli lähes kaikkea kulutustavaran jakelua ostokortein ja erikoisluvin.
Eevert Kilpiän tytär, käsityönopettaja Aira Kilpiä oli työssä Helsingissä kansanhuollon toimistossa kai joitakin tekstiilien ostolupia hoitamassa. Eräänä päivänä hänen luokseen tuli asioimaan helsinkiläinen Tyyne Serlachius. Kun daamit olivat esittäytyneet, oli Tyyne Serlachius tokaissut: ”Mistä te olette tuon sukunimenne saanut?" ja kertoi samalla olevansa omaa sukua Kilpiä.

Tapaamisesta seurasi vilkkaiden karjalaisten jatkuvaa kanssakäymistä, johon liittyivät myös Tyynen veli Martti Kilpiä ja heidän lähisukulaisensa V.V. Kilpi (aiemmin Kilpiä), joka asuikin perheineen Serlachiusten naapurikorttelissa Caloniuksenkadun varrella Töölössä.
Näissä tapaamisissa heräsi pian ajatus oman sukuseuran perustamisesta. Idea toteutettiin ripeästi ja ensimmäinen sukukokous pidettiin jo v 1946 siis viisikymmentä vuotta sitten t.s. paljon aikaisemmin kuin viime vuosien varsinainen juurienetsintä- ja sukuseura- "boomi" alkoi.